Bouwteam en Engineer Construct krijgen voorkeur boven Design@Build en Traditioneel aanbesteden

ProfielfotoRene Middelkoop 14-06-2018 735 keer bekeken 0 reacties

Na jaren van bezuinigingen en faillissementen draait de bouwsector op dit moment weer op volle toeren. De bouwproductie is in de afgelopen 2 jaar fors opgeschroefd, waardoor er op dit moment tekorten ontstaan bij leveranciers van materialen en op de arbeidsmarkt. Dit heeft vanzelfsprekend zijn effect op de prijsontwikkelingen, met alle gevolgen van dien.

In de afgelopen decennia zijn er verschillende aanbestedingsmethodieken ontwikkeld. Naast het traditioneel aanbesteden op basis van bestek en tekeningen werd er ook gekozen voor Design & Build, Engineer & Construct, of een bouwteamverband.

 

Bbn Adviseurs en Zorgvastgoed.nl organiseerde een interessante themabijeenkomst over dit onderwerp.

 

Na afloop van de themabijeenkomst werd geconcludeerd dat op dit moment een bouwteam verband het meest aansluit voor de verkrijging van de best mogelijke prijs kwaliteitverhouding. Door forse prijsstijgingen op bijvoorbeeld metselwerk, of lange leveringstermijnen van bijvoorbeeld heipalen, gaan aannemers op zoek naar alternatieven, prefab elementen of inkoop vanuit het buitenland. In een bouwteamverband leveren deze alternatieven voordeel op zonder dat dit ten koste hoeft te gaan van de kwaliteit. Hiernaast werd duidelijk dat er grote regionale verschillen blijken te bestaan. Is het kookpunt in het westen van het land bijna bereikt, in de rest van het land is dit veel minder het geval en worden er ook met andere aanbestedingsvormen nog steeds goede aanbestedingsresultaten behaald.

0  reacties

Stichting Zorgvastgoed.nl  Postjesweg 175  1062 JN Amsterdam  T 020-2101450  E info@zorgvastgoed.nl

Privacy statement