Uitgifte van zorgobligaties zorgt voor realisatie kleinschalig zorginitiatief Het Adriano Huis

anoniem October 09, 2018 1393 keer bekeken 0 comments

Het Adriano Huis is erin geslaagd om de financiering succesvol af te ronden. Met behulp van o.a. een obligatielening van €700.000 is de aankoop en bouw van de woonzorgvoorziening in Bergen op Zoom gerealiseerd en wordt jongeren met een gedragsstoornis perspectief geboden op een zelfstandig bestaan.

BERGEN OP ZOOM 9 oktober 2018 – Het Adriano Huis is er in geslaagd om €700.000, als laatste onderdeel van de financiering, op te halen voor de realisatie van de zorgwoonvoorziening. Met behulp van een mix van verschillende financieringen, waaronder een obligatielening, wordt verstandelijk beperkte jongeren met een gedragsstoornis perspectief geboden op een zelfstandig bestaan. Dat de bouw nu kan starten laat zien dat beleggen middels zorgobligaties een goed alternatief is voor de financiering van zorgvastgoedinitiatieven en dat er markt is voor maatschappelijke beleggingen met een sociaal rendement. 

 

Het Adriano Huis is middels een mix van bancaire en alternatieve financiering gerealiseerd. De uitgifte van zorgobligaties met het keurmerk NL Zorgobligatie was de laatste stap in de geslaagde stapelfinanciering, waarbij ook Triodos bank en funding platform Anders Financieren een grote rol speelden. Alle bewoners hebben zich al aangemeld en naar verwachting opent Het Adriano Huis in maart 2019 haar deuren.

 

Kleinschalige woonzorgvoorziening Het Adriano Huis

Onnodig lange perioden in isoleercellen, schipperen tussen zorginstellingen of het terug in huis nemen van jongvolwassenen met psychische en of ernstige gedragsproblemen. Deze schrijnende en tevens herkenbare situaties in de huidige gehandicaptenzorg hebben Farid El-Khassim en Jelle Gillissen doen besluiten in actie te komen en een eigen woonzorgconcept op te zetten. Samen met het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport geven zij antwoord op het grote en acute tekort aan zorgvoorzieningen. Met behulp van intensieve begeleiding en een stabiele woonomgeving hopen zij deze doelgroep met specifiek specialistische zorgvraag een thuis te bieden. De Cort Heyligerskazerne in Bergen op Zoom wordt omgebouwd tot twintig zorgappartementen en twee crisisplaatsen.

 

Maatschappelijk en sociaal rendement

Met de geslaagde emissie laten Het Adriano Huis en Vereniging NL Zorgobligatie (VNLZ) zien dat het koppelen van duurzame en sociale projecten aan maatschappelijk bevlogen beleggers een zinvolle en unieke vorm van financiering mogelijk maakt. Daarmee worden kansen gecreëerd in de zorg. “Voor kleine zorginitiatieven is het vinden van financiering enorm lastig”, licht El-Khassim toe. “We zijn ruim twee jaar bezig geweest met overtuigen, informeren en fondsenwerven om ons initiatief van de grond te krijgen. Nu na drie jaar de laatste stap in de stapelfinanciering rond is, komt de zorgwoonvoorziening er dan écht.”

image

*v.l.n.r.: Jelle Gillissen, Minister VWS de Jonge en Farid El-Khassim

Keurmerk voor zorgobligaties 

Om beleggers een solide belegging met een beperkt risico en aantrekkelijk rendement te bieden, gaf Het Adriano Huis de obligaties uit met het keurmerk NL Zorgobligatie. Voor deze maatschappelijke investering ontvangt de obligatiehouder 5,5% rente met een looptijd van zeven jaar. De uitgifte van zorgobligaties voor dit soort projecten is niet nieuw, maar wordt weinig ingezet. De aanpak van VNLZ is ondersteunend: vernieuwende zorgprojecten worden geholpen bij het aantrekken van kapitaal van alternatieve financiers, zowel bij lokale particuliere als professionele beleggers.

VNLZ werkt bewust alleen met obligaties en een verplichte balansrating, en opereren onder toezicht van de Autoriteit Financiële Markten. “Onze aanpak dwingt de geldnemer om maximaal transparant te zijn en hun zorgplicht zorgvuldig uit te voeren”, aldus Aad Koster voorzitter van VNLZ. “Dergelijke nieuwe financieringsvormen in de zorg zijn hard nodig om vernieuwing in de zorg aan te jagen en te verwezenlijken. Door te beleggen in de obligatie van Het Adriano Huis hebben beleggers bijgedragen aan de noodzakelijke voorzieningen voor de doelgroep die nu nog tussen wal en schip valt.” Met het keurmerk NL Zorgobligatie wil de vereniging een nieuw segment in de financiële markt bedienen én zorginitiatieven stimuleren.

 

Over NL Zorgobligatie

Het Adriano Huis is de eerste zorginstelling die voor haar emissie van obligaties het NL Zorgobligatie-keurmerk kreeg. De NL Zorgobligatie is een initiatief van Vereniging NL Zorgobligatie (VNLZ) en ondersteunt zorgondernemers bij het aantrekken van kapitaal bij alternatieve financiers, van lokale burgers tot professionele beleggers. Vooral vernieuwende projecten, zoals het initiatief van Het Adriano Huis, hebben behoefte aan alternatieve financiering, omdat banken door nieuwe wet- en regelgeving vaak slechts een deel van de financieringsbehoefte kunnen invullen. 

 

Meer informatie: www.nlzorgobligatie.nl

Wilt u meer weten over dit unieke project, ga dan naar: www.hetadrianohuis.nl

 

 

0  Comments

Stichting Zorgvastgoed.nl  Postjesweg 175  1062 JN Amsterdam  T 020-2101450  E info@zorgvastgoed.nl

Privacy statement